Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Malzemeler ve uygulamalarımız hakkında sorularınız için hızlı yanıtlar bulun.


Hücresel dolgu sistemi kaynak açıklığı hücre kapalı durumda iken iki yapıştırma aralığı arası mesafe olarak tanımlanır. Genellikle 330 mm, 450 mm, 600 mm, 660 mm gibi farklı kaynak açıklıkları standart olarak üretilmektedir. Bununla birlikte göz açıklığı ise geocell hücresi açıldığında oluşan petek şeklinde yapının eni ve boyudur. Örnek vermek gerekirse 330 mm kaynak açıklığında bir malzemenin göz açıklığı yaklaşık 210 mm x 250 mm olmaktadır. 660 mm kaynak açıklığında büyük hücrenin ise göz ölçüleri 420 mm x 490 mm'dir.

Bazı durumlarda hücresel dolgu kaynak açıklığı ve göz açıklığı konularında aldatıcı parametreler kullanılmaktadır . Örnek olarak 450 mm hücresel dolgu sistemi olarak bilgi verilmektedir. Burada malzemenin göz açıklığı mı yoksa kaynak açıklığı mı olduğu belli değildir. Eğer 450 mm kaynak açıklığı ifade ediliyorsa, malzeme göz açıklıkları 280 mm x 320 mm olmaktadır. Fakat kimi üreticiler ortalama 450 mm göz açıklığına sahip 660 mm kaynak açıklığında bir hücresel dolgu sistemini de 450 milimetrelik geohücre olarak ifade edebilmektedir. Bu da akıl karışıklığına neden olmaktadır ve müşteriler yanıltılmaktadır.

Geocell Hücresel dolgu sistemi kaynak yapıştırma aralıklarının karşılaştırılması
Geocell Hücresel dolgu sistemi kaynak yapıştırma aralıklarının karşılaştırılması

Yukarıdaki görselde aynı yükseklikte fakat 3 farklı kaynak açıklığına sahip geocell ürünleri görülmektedir. Görselde de görüldüğü üzere kaynak açıklığı arttıkça malzeme iç ölçüleri de genişlemektedir. Hücresel dolgu sistemlerinde proje detaylarına göre farklı kaynak açıklığında ve farklı yükseklikte malzemeler kullanılmaktadır.

Detaylı bilgi için hücresel dolgu sistemi özellikleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Hücresel dolgu sistemi ülkemizde çıkan şartnamelerde farklı isimlerle tanımlanmaktadır. Bununla birlikte İngilizce ismi “Cellular Confinement System” olan malzemenin doğrudan karşılığı hücresel kuşatma sistemidir. Ayrıca dünya genelinde toprak hücresi anlamına gelen “Geocell” ismi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat ülkemizde kafa karıştıran şartname tanımları ile de karşılaşılmaktadır. Ne yazık ki, kamu ihale kanununa aykırı olmakla birlikte bazı hücresel dolgu sistemi şartnamelerinde ürün marka isimleri de yazılmaktadır.

Malzeme tanımları birçok hücresel dolgu uygulaması şartnamesinde farklı olmakla birlikte zemin hücresi, şev stabilizasyon hücresi, geohücre, geo web isimleri tarif edilen malzeme pozu aynıdır. Aşağıda hücresel dolgu malzemesinin ülkemizde nasıl tanımlandığına ait örnekler bulunmaktadır;

  • Petek yapıda hücresel dolgu sistemi temini
  • Pürüzlü ultrasonik kaynak aralıklı perfore delikli hücresel dolgu sistemi
  • Şevlerde erozyon koruması için petek yapıda hücresel dolgu sistemi
  • Hücresel sıkıştırma sistemi
  • Geohücre
  • Şev tutucu
  • Şev stabilizasyon hücresi
  • Hücresel şev tutucu
  • Zemin tutucu örtü
  • Zemin hücresi
  • Toprak tutucu
  • Üç boyutlu perfore polietilen toprak tutucu
  • Polimerik Hücresel Dolgu Sistemi (HDS)
  • Üç boyutlu perfore polietilen toprak tutucu ve yük taşıyıcı hücresel strüktür
  • Geo web (Toprak Tutucu)
  • Geo web Cellular Confinement System

Hücresel Dolgu ve Geocell Aynı Mıdır? Evet, Hücresel dolgu sistemi ve geocell aynı malzemedir. Dünya genelinde üç boyutlu petek yapıdaki geosentetik malzeme Geocell (Zemin Hücresi) olarak tanımlanmaktadır. Malzeme ülkemizde HDS (Hücresel Dolgu Sistemi) ismiyle kullanılmaktadır.

Malzeme zemin ağı Geoweb ya da ingilizce ismi ile "Cellular Confinement System" olarak da adlandırılmaktadır. Hücresel Sıkıştırma Sistemi de ülkemizde kullanılan bir terimdir. Bazı şartnamelerde daha detaylı olarak "Üç boyutlu perfore polietilen toprak tutucu ve yük taşıyıcı hücresel strüktür." olarak da tanımlanmaktadır. Tüm bu isimler ile tanımlanmak istenilen malzeme Geocell hücresel dolgu sistemidir.

Hücresel dolgu sistemi seçimi için ilk olarak ne tür bir uygulama yapılacağına karar verilmelidir. Erozyon kontrolü, şev stabilizasyonu uygulamalarında hücresel dolgu tipini belirlemek için uygulama alanının eğimi, hücre içine doldurulacak malzemenin özellikleri ve proje koşullarını bilmeniz gerekmektedir. En doğru Geocell tipini seçebilmeniz için mühendislik ekibimiz sizlere destek vermektedir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Proje ve uygulama hakkında detaylı bilgi almak için geocell hücresel dolgu sistemi sayfasını inceleyebilirsiniz.