Örgülü Geotekstil ile Sert Zemin Uygulaması

sert zemin uygulaması ve geotekstil

Sert zeminler, yürüyüş yolları, oyun alanları, bisiklet yolları, araç geçiş yolları gibi zeminin üzerinde hareketli yüklerin bulunduğu, drenaj koşullarının yeterli olmadığı, killi ve ince daneli zeminlerin temel olarak karşımıza çıktı bu tür uygulamalarda örgülü geotekstiller ile basit ve etkili çözümler yaratılmaktadır. Örgülü Geotekstil ile sert zemin uygulaması, otopark zeminlerinin ve yolların geotekstil ile güçlendirilmesi uygulamaları günümüzde sıklıkla tercih edilen, basit ve ekonomik mühendislik çözümleridir.

Örgülü geotekstil önerisi, sert zemin dalgalanma, bozulma ve su birikimi
Örgülü geotekstil önerisi, sert zemin dalgalanma, bozulma ve su birikimi
Örgülü geotekstil olmadan yürüyüş yolunda oturma ve bozulma
Örgülü geotekstil olmadan yürüyüş yolunda oturma ve bozulma
Sert zemin uygulaması kaldırım çatlaklar ve oturmalar
Sert zemin uygulaması kaldırım çatlaklar ve oturmalar

Zemin koşullarının doğru olmadığı alanlarda yapılan sert zemin uygulamalarında özellikle yağmurlu havalarda önemli oturmalar ve çatlaklar yaşanır. Bu oturmalar gerek estetik açıdan, gerekse güvenlik açısından kaçınılması gereken durumlardır. Sert zemin uygulamalarında, özellikle yaya/araç trafiğinin yoğun olduğu noktalarda oturmalar yaşanması, yağmurlu havalarda insanların boş taşa basarak kıyafetlerinin kirlenmesinin, burulma ve yaralanmaların yaşanmasının en önemli nedeni hatalı sert zemin uygulamalarıdır.

Örgülü geotekstil ile sert zemin uygulamalarında yüzeydeki çatlak oluşumları engellenir, kaldırım ve sert zemin yüzeylerdeki dalgalanmalar azaltılır. Malzemenin drenaj özelliği sayesinde su birikintilerinin oluşması engellenir, çökme ve bozulmalar önemli oranda azaltılır. Örgülü geotekstil aynı zamanda altyapıların zarar görmelerini de engeller. Sonuç olarak yüksek mukavemetli geotekstil ile yürüyüş ve sürüş güvenliği önemli oranda arttırılmış olur, sert zemin ve yol uygulamalarının kullanım ömrü artar.

Örgülü Geotekstil Nedir?

Örgülü Jeotekstil (Geotekstil) birbirlerini dik açıyla kesen yüksek mukavemetli ipliklerin örülmesi ile edilen, yüksek dayanımlı zemin güçlendirme ve zemin ayırma malzemesidir.  Ana işlevi zemin güçlendirme olmakla birlikte geosentetikler alanında birçok fonksiyonu bir arada yerine getiren sayılı malzemelerdendir. Sert zemin uygulamalarında güçlendirme ve temel zeminlerini ayırma amaçlı olarak kullanılan geosentetik bir malzemedir.

Örgülü Geotekstil ile Sert Zemin Uygulaması

Doğru tasarlanmış bir kaldırım, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, otopark, geçiş yolu ya da peyzaj uygulamasında kullanılan sert zemin malzemelerinin altında sağlam ve iyi tasarlanmış bir temel yapısı olmalıdır. Sadece zeminin yeterli taşıma gücüne sahip olması yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda yapıya giren suyun dışarıya atılması ve temeldeki zemin içerisinde basınç oluşturabilecek zemin suyunun da drene edilmesi, yani uzaklaştırılması gerekmektedir.

Basit bir şekilde söylemek gerekirse, sert zemin uygulamalarında en önemli husus malzemenin yerleştirileceği zeminin yeterli sıkılıkta olması ve dışarıdan gelen suyun tahliye edilebilmesidir. Örgülü geotekstil uygulaması ile zeminde iyi bir drenaj ve önemli derecede taşıma kapasitesi artışı sağlanır.

Örgülü Geotekstil ile Sert Zemin Uygulaması
Örgülü Geotekstil ile Sert Zemin Uygulaması

Örgülü geotekstil ile sert zemin uygulamalarında sıradan sert zemin uygulamalarında olduğu gibi en az 20-30 cm yükseklinde zemin tabakası iyice sıkıştırılmalı ve gerekli tesviye işlemi yapılmalıdır. Uygulama öncesinde tüm altyapı çalışmalarının tamamlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca sert zemin imalatı öncesi temel zeminindeki çöpler, bitki örtüsü ve yabancı malzemelerin kaldırılması gerekir.

Rulolar halinde sahaya getirilen GTW örgülü geotekstil sıkıştırılmış dolgu malzemesi üzerine gergin şekilde serilmelidir. Malzeme serimi sırasında gerekli bindirmeler yapılmalı, tabandaki ince yapılı zayıf zeminin taşıyıcı zemin tabakasına değmemesine dikkat edilmelidir.

Geotekstil üzerine 8-10 cm yüksekliğinde elenmiş kum veya taş tozu uygulaması yapılarak sert zemin uygulaması tamamlanmalıdır. Küp taş uygulamalarında ve aralarda derzlerin bulunduğu sert zemin malzemelerinde boşluklar doldurulmalıdır.

Örgülü Geotekstil Ana İşlevleri

Örgülü geotekstil çok yüksek mukavemetli ve dayanıklı bir malzemedir. Sert zemin altında radye temel görevi yapan malzeme hem yükü yayar, hem zemini güçlendirir hem de dolgudaki zayıf malzemenin yukarı çıkarak stabilize/taşıyıcı malzemeyi kirleterek zayıflamasını engeller. GTW örgülü geotekstil malzeme tek başına bir çok faydayı bir arada sağlar.

GTW Örgülü PP Geotekstilin ana fonksiyonları aşağıdaki gibidir;

Geosentetik ile iki zeminin birbirinden ayrılması
Geosentetik ile iki zeminin birbirinden ayrılması

Zemin Tabakalarının Birbirinden Ayrılması

Örgülü geotekstil ile sert zemin uygulaması sadece örgülü GTW geotekstilin güçlendirme mekanizmasıyla çalışmaz. Malzeme güçlendirme etkisinin yanında, sert zemin uygulaması tabandaki zayıf killi malzemeye bir bariyer oluşturarak mekanik temel malzemesi ile karışmasını engeller. İki zemin katmanı birbirinden ayrılmış olur. Dolgu malzemesi kirlenmeden ve taşıma kapasitesini kaybetmeden işlevini yerine getirir. Çamurlanma engellenir.

Örgülü geotekstil ve geogrid ile zeminde yük yayma
Örgülü geotekstil ve geogrid ile zeminde yük yayma

Sert Zemin Altında Yük Yayma

Örgülü geotekstil sürtünme yüzeyi sayesinde, içerisinde bulunduğu dolgu (zemin) tabakasında çekme dayanımı yüklerini karşılar. Birim alana düşen yükü azaltır. Örgülü geotekstil zemine gelen yükleri binalardaki radye temel gibi dağıtarak zemine yansıtır. Farklı bir yaklaşımla, örgülü geotekstil zeminin güçlendirme donatısıdır.

Örgülü Geotekstil Seçimi

Örgülü geotekstiller çekme mukavemetlerine göre farklılık gösterirler. Proje özellikleri, zemin tipi, malzeme üzerine gelebilecek yükler dikkate alınarak en uygun dayanımda örgülü malzeme seçimi yapılır. Örgülü geotekstil ile sert zemin uygulamalarında dikkat edilecek en önemli husus doğru malzemenin seçilmesidir. Malzeme çekme dayanımı sert zemin yapılacak uygulama üzerindeki yüklere göre projelendirilmelidir. GTW Örgülü geotekstiller standart olarak 40 kN/m çekme yükü dayanımından başlayarak 105 kN/m çekme değerine kadar ulaşmaktadır.

Bu gönderiyi paylaş


Bu ürünü sepete eklediniz: