Hücresel Dolgu Sistemi Nedir?
Geocell üç boyutlu bal peteği şeklinde hücrelerden oluşan, özel katkılı yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden imal edilmiş erozyon kontrolü, zemin güçlendirme ve zemin ıslah malzemesidir.
Ülkemizde HDS, Hücresel Dolgu Sistemi, Şev stabilizasyon hücresi, Çim hücresi gibi isimlerle adlandırılmaktadır. Bununla birlikte Geohücre, Geoweb isimleri de sıklıkla tercih edilmektedir. Malzemenin dünya çapında genel ismi Geocell olarak geçmektedir. Ayrıca ürünün Türkçe karşılığı ise Hücresel Dolgu Sistemidir.
Genel kullanım amacı yüksek eğimli şev yüzeylerinde bulunan toprağın erozyon nedeni ile kaybını engellemektir. Bununla birlikte geocell malzemesinin diğer bir kullanım alanı ise malzemenin çıkış noktası olan zemin güçlendirmedir. Hücresel dolgu dünya genelinde yol zeminlerinin güçlendirilmesi, zayıf zeminlerde oturmaların azaltılması, zemin ıslah projeleri, dik şevlerde doğal bitki örtüsü oluşturma, kıyı koruma yapıları, istinat duvarları, kanal ve göletlerin şevlerinde dolgu malzemesinin korunması, gölet ve baraj gövdelerinde membran koruma gibi birçok alanda sıklıkla kullanılmaktadır.
Hücresel dolgu sistemi hakkında detaylı bilgi almak için hizmetler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hücresel Dolgu Sistemi Nasıl Üretilir?
Üç boyutlu petek yapıdaki Hücresel dolgu sistemi yüksek dayanımlı ve özel U.V katkılı HDPE şeritlerin ultrasonik ses sistemi ile yapıştırılması ile üretilmektedir. Bu şeritlerin yapıştırılma aralığı malzemenin kaynak mesafesi olarak adlandırılmaktadır. Şerit yükseklikleri ise hücresel dolgu sisteminin yüksekliği olarak ifade edilmektedir.
Geocell Hücresel Dolgu Sistemi dünya standartlarında, uluslararası normlara uygun olarak birinci sınıf polimerlerden üretilmektedir. Fabrika ortamında özel ultrasonik kaynak teknolojisi ile yapıştırılan hücrelerden oluşan malzeme şeritler halinde sahaya gönderilmektedir.
Hücresel Dolgu Sistemi Seçimi
Hücresel Dolgu Sistemleri/Geocell proje özellikleri ve ihtiyaca göre farklı ebatlarda üretilmektedir. Hücre yükseklikleri proje özelliklerine göre 50 mm-200 mm arasında değişiklik gösterir. Ayrıca malzeme ebatları şeritlerin yapıştırılma sıklığı olan kaynak aralığı ile tanımlanmaktadır. Geocell kaynak aralığı 330 mm ile 800 mm arasında değişmektedir. Hücre açılmış ebatları ise 20-25 santimetre açıklıklardan başlayıp 50-60 cm açıklıklara kadar ulaşmaktadır.
Hücresel dolgu sistemi tipi aşağıdaki parametrelerle belirlenir;
Kaynak Açıklığı (W): Hücre kapalı durumda iken ölçülen iki kaynak (yapıştırma) noktası arası mesafedir. Bu nedenle kaynak açıklığı arttıkça hücre ebatları da artmaktadır.
Hücre Ebatları (AxB): Açılmış hücrenin enine (A) ve boyuna (B) iç mesafelerini tanımlamaktadır. Şev eğimi ya da hücreye gelen yüklerin artması durumunda hücre ebatları küçültülmektedir. Seçilen dolgu malzemesine göre en uygun hücre eni ve boyu belirlenmektedir.
Hücre Yüksekliği (H): Hücrenin içine doldurulacak malzemenin yüksekliğine göre belirlenmektedir. Dolayısıyla şev eğimi arttıkça hücre yüksekliğinin de arttırılması gerekir. Proje özelliklerine göre 50mm-200mm’ye kadar değişen aralıkta farklı yüksekliklerde hücreler seçilmektedir.
Geocell uygulamalarında doğru parametrelerin ve hücre ebatlarının seçimi hem imalatın güvenle hizmet etmesi hem de proje maliyetlerinin düşürülmesi açısından büyük önem teşkil eder.
Hücresel dolgu sistemi malzeme özellikleri hakkında detaylı bilgi alın.
Geocell Nasıl Çalışır?
Petek şeklindeki üç boyutlu hücresel zemin sistemi iki ana işlev sunar. Bunlardan birincisi malzemenin ana kullanım alanı olan zayıf zeminlerde temel desteği ve zemin ıslahıdır. İkinci ve en çok kullanılan işlev ise hücresel dolgu muhafaza sistemidir. İç dolgu malzemesini hücreler içerisinde küçük saksılar şeklinde muhafaza eden Geocell, malzemenin su ve rüzgar gibi etkenler nedeniyle kaybedilmesini engeller.
HDS Erozyon Kontrolü ve Dolgu Muhafaza Uygulamaları
Erozyon kontrolü uygulamalarında şev eğimi, sisteme etki eden kuvvetler ve geocell içerisine doldurulacak malzemenin özellikleri dikkate alınarak hücresel dolgu sistemi tipi seçilmektedir. Peyzaj mimarları tarafından sıklıkla tercih edilen Geocell şev stabilizasyon hücresi 45 derece ve daha fazla eğime sahip şevlerde bitki örtüsü oluşumuna izin vermektedir. Geohücre sistemi yüzey akmaları ve yüzey akışı nedeniyle oluşan şiddetli erozyona karşı koruma sağlar.
HDS Zemin Güçlendirme ve Takviye Uygulamaları
Bal peteği görünümünde olan hücresel dolgu sistemleri, karayollarında ve demiryollarında taşıyıcı platform teşkil etmek ve zeminin taşıma kapasitesini arttırmak amaçlı kullanılmaktadır. Zemin güçlendirme ve temel takviye uygulamalarında genellikle küçük boyutlu Geocell seçilmektedir. Bunun nedeni ile dolgu malzemesinin en iyi şekilde sıkışmasını sağlamaktır. Zemin güçlendirme uygulamalarında zeminin özellikleri, uygulama tipi, zemin üzerinde etki eden sabit ve hareketli yükler dikkate alınarak hücresel dolgu sistemi seçimi yapılmaktadır.
Hücresel Dolgu Sistemi Uygulamaları
Hücresel Dolgu Sistemleri bal peteği şeklinde üç boyutlu yapısı ile zayıf yol zeminlerinin güçlendirilmesi, toprak akması kontrolü (erozyon), toprak kayması heyelan koruma sistemleri, yeşil kademeli istinat duvarları, ses ve koruma bariyerleri, kanal şev ve tabanlarının korunması, gölet geomembran yüzeylerinin korunması gibi birçok uygulama alanına sahiptir.
Geocell Uygulama Örnekleri
Geocell uygulamaları hakkında detaylı bilgi alın.
Geocell İç Dolgu Malzemeleri
Hücre içleri kullanım amacına ve yüzey yüküne göre farklı malzemeler ile (kum, çakıl, toprak, öğütülmüş taş, beton vs.) ile doldurulmaktadır.
Hücresel dolgu sistemi iç dolgu malzemeleri hakkında detaylı bilgi alın.
Bitkisel koruma için Geocell (Geohücre) içleri toprak ile doldurulabilir. Kanal koruma uygulamalarında, kıyı koruma yapılarında, zemin güçlendirme uygulamalarında Geocell hücre içleri granüler dolgu ile doldurulabilir. Özellikle gölet ve baraj gövdelerinde membran koruma uygulamalarında Hücresel Dolgu Sistemi içi beton ile doldurulabilir. Sistem sahada bulunan mevcut dolgu malzemesi ile geohücre içlerinde kullanılabilir.
Geocell Hücresel Dolgu Birim Fiyatı
Hücresel dolgu sistemi birim fiyatları malzemenin açılmış ölçülerine göre metrekare yüzey alanı üzerinden belirlenmektedir. Şev tutucu hücresel dolgu birim fiyatları malzemenin eni, boyu ve yüksekliğine göre değişmektedir. Şev stabilizasyon hücresi olarak kullanılan geocell hücresel dolgu sistemi genellikle orta ve büyük boylarda olmaktadır. Bununla birlikte zemin güçlendirme için kullanılan HDS malzemesi ise küçük boyutlu olmaktadır.
Hücresel Dolgu Sistemi Malzemesi Temini
Ülkemizde kullanılan hücresel dolgu malzemesi genellikle 400 mm – 600 mm kaynak açıklığına sahiptir. Geocell malzeme yüksekliği 100 mm ile 200 mm aralığındadır. Geoweb, Geocell temini öncesinde malzeme özelliklerinin malzeme teknik şartnamesinde belirtilen özelliklerde olmasına dikkat edilmelidir. Hücresel dolgu sistemi birim fiyatları, HDS temini, Geocell birim fiyatları, Geoweb fiyatları ile ilgili teklif almak için teklif formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
Geocell Uygulama Birim Fiyatları
Geocell uygulama birim fiyatları ise uygulama tipi, proje ve saha özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Hücresel zemin ağı geo web yapılması ve uygulaması basit gibi gözükmektedir. Fakat burada önemli detaylara dikkat edilmesi gerekir. Hücresel dolgu sistemi birim fiyatları, Geocell birim fiyatları, proje ve uygulama hizmetlerimiz ile ilgili merak ettikleriniz için bize ulaşın.
Geocell malzemesi hakkında detaylı bilgi, profesyonel destek ve malzeme talepleriniz için bizimle iletişime geçin.