Hücresel Dolgu Sistemi Özellikleri

Hücresel Dolgu Sistemi Özellikleri

Kaynak açıklığı (W), Hücre yüksekliği (H)

Hücresel dolgu sistemi özellikleri proje özelliklerine göre değişmektedir. Petek yapıdaki bu özel malzemeler proje özellikleri ve ihtiyaca göre farklı ebatlarda üretilirler. Hücresel dolgu sistemleri kaynak açıklığı, hücre yüksekliği ve şerit kalınlığı olmak üzere 3 ana özellik ile ifade edilirler. Kısacası hücresel dolgu sistemi özellikleri arasında kaynak açıklığı ve malzeme yüksekliği en önemli parametrelerdir. Zemin hücrelerinin açılmış haldeki ölçüleri (göz açıklıkları) ise kaynak açıklığına bağlıdır.

Hücre seçiminde kullanılan ana parametreler aşağıdaki gibi verilebilir;

geocell kaynak açıklığı
geocell kaynak açıklığı
Geocell göz açıklığı ve hücre iç ebatları
Geocell göz açıklığı ve hücre iç ebatları

Hücresel Dolgu Sistemi Kaynak Açıklığı (W)

Hücresel dolgu sistemi özellikleri arasında en önemli parametre olan kaynak açıklığı malzeme şeritlerinin yapıştırılma aralığıdır. Göz açıklığı ise malzeme sahada açıldığında orta çıkan petek yapıdaki hücrelerin enleri ve boylarıdır.  Dolayısıyla yapıştırma aralığı dar olan hücresel dolgu sistemleri küçük göz aralıklarına sahiptir. Diğer yandan yapıştırma yani kaynak aralığı (W) büyüdükçe hücrelerin göz ölçüleri de büyür.

Standart olarak Geocell kaynak açıklıkları 330 mm ile 800 mm arasında değişmektedir. Bu mesafeler 330 mm, 356 mm, 445 mm, 660 mm gibi ölçüler olmaktadır. Ayrıca 350 mm, 450 mm, 600 mm, 700 mm gibi kaynak ölçüleri de standart olarak üretilmektedir. Bununla birlikte 330 mm kaynak açıklığına sahip olan malzeme en küçük göz açıklığına sahiptir. Bu nedenle küçük hücreli geocell olarak isimlendirilmektedir. 450 mm kaynak açıklı hds sistemi ise orta boyutlu geocell olarak isimlendirilmektedir. Bunun yanında kaynak açıklığı 600 mm ve üzeri hücresel dolgu sistemleri ise büyük boyutlu geohücreler olarak adlandırılmaktadır.

Aşağıdaki görselde 10 cm yüksekliğinde farklı kaynak açıklığına sahip hücresel dolgu sistemlerinin boyutları karşılaştırılmıştır.

Geocell Hücresel dolgu sistemi kaynak yapıştırma aralıklarının karşılaştırılması
Geocell Hücresel dolgu sistemi kaynak yapıştırma aralıklarının karşılaştırılması

Profesyonel Destek

Aklınızda sorular mı var? Deneyimli teknik ekibimiz ile iletişime geçerek hızlı ve güvenilir profesyonel destek alabilirsiniz.

Ofisimize Telefon Açın.

(0216) 336 6622 | Pzt-Cmt 09:00 – 18:00

Hücresel Dolgu Yüksekliği (H)

Hücresel dolgu sistemi özellikleri arasında bir diğer önemli parametre ise hücre yüksekliğidir. Geocell yüksekliği hücre içine doldurulacak dolgu malzemesinin yüksekliğine göre belirlenir. Dünya üzerinde standart olarak 50 mm, 100 mm, 150 mm ve 200 milimetre yükseklikte üretim yapılmaktadır. Bunun dışında proje gereksinimlerine göre 75 mm, 120 mm gibi yüksekliklerde de üretim yapılabilmektedir.

Geocell Yüksekliği
Geocell Yüksekliği
Geocell Hücresel dolgu sistemi şerit kalınlığı
Geocell Hücresel dolgu sistemi şerit kalınlığı

Malzeme Şerit Kalınlığı (t)

Hücresel dolgu malzemesinin HDPE şeritlerinin et kalınlığıdır. Hücre duvarlarının et kalınlığının (t) artması şeritlerin çekme dayanımını da arttır. Bununla birlikte şerit kalınlığı hücrelerin dayanıklılığını doğrudan ifade eden bir parametre değildir. Kullanılan hammaddenin orijinal ve yüksek dayanımlı olması, özel katkılara sahip olması geocell malzemesinin dayanıklılığını belirleyen ana unsurlardır.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise malzemenin şerit kalınlığının malzeme çekme dayanımı ile doğrudan bir ilişkisi olmamasıdır. Ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir hata ise doğrudan hücresel dolgu şerit kalınlığına bakılmasıdır. Oysa konusunda bilgili, teknik detaylara hakim insanlar ise şerit kalınlığı yerine malzemenin çekme dayanımını üreticiden talep etmektedirler.

Perfore delikli ve pürüzlü geocell şeritleri
Perfore delikli ve pürüzlü geocell şeritleri

Perfore Delikli Hücresel Dolgu Sistemi

Hücresel dolgu sistemi standart olarak optimize edilmiş delikli şeritlere sahiptir. Ayrıca hücre yüksekliği ve hücre göz açıklığı arttıkça deliklerin sayısı da artmaktadır. Delikli geocell şeritlerinin faydaları aşağıdaki gibidir;

  • Delikli hücre duvarları suyun dolgu içerisinden hızlı şekilde atılmasına olanak vererek hücreye yüksek drenaj kapasitesi sağlar.
  • Geohücre içerisindeki dolgu malzemesinin hidrolik akışlar nedeniyle zarar görmesini önler.
  • Bitkisel erozyon kontrolü uygulamalarında bitki köklerinin delikler vasıtayla birleşerek zemin ağı oluşturmalarına izin verir.
  • Delikli yapı hücre içerisindeki dolgu malzemesinin kolay sıkışabilmesini sağlar.

Pürüzlü (Tekstürlü) Hücre Duvarları

Hücre yüzeyleri dolgu malzemesinin güvenle muhafaza edilebilmesi için tekstürlü (sürtünme arttırıcı yüzeyli) olarak üretilir. Sürtünme yüzeyine sahip hücreler dolgu malzemesinin hücre içinde güvende kalmasını garantiler. Ayrıca bu desenler markaya göre değişmekle birlikte genellikle baklava şeklindedir.

Kalite ve Sertifikasyonlar

Geocell uluslararası standartlarda üretimi yapılması gereken bir inşaat malzemesidir. Bununla birlikte Geocell üretiminde kullanılan HDPE hammaddesinin birinci sınıf olması, düşük uzamada yüksek dayanım sağlaması gerekir. Aynı zamanda hücresel dolgu sistemi içerisinde güneş ışınlarına dayanıklılığı arttıracak özel UV katkı malzemeleri de olmalıdır.

Hücresel dolgu sistemi içleri toprak, beton, çakıl gibi malzemelerde doldurulduğunda, yük altında esnemeyecek ve kopmayacak dayanımda olmalıdır. Ayrıca malzeme şeritleri yüksek standartlarda ultrasonik yapıştırma sistemi ile birleştirilmiş olmalıdır. Yeterli kaynak (yapıştırma) dayanımına sahip olmayan hücresel dolgu sistemleri uygulama esnasında kaynak yerlerinden kopabilmektedir.

Ürünler yüksek teknoloji ile kalite ve izlenebilirlik garantisi olan ISO standartlarında tesislerde üretilmelidir. Aynı zamanda ürünlerin CE ve ISO 9001 belgelerine sahip olması gerekir.

İlgili Ürünler